Beelden in Putten
Beelden in Putten
Kunstwerken in Centrum en gemeente Putten.
>> > >Heeft u vragen of wilt u meer weten over ‘Kunst in Putten” in zijn algemeenheid ga mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. >
Kies aan de linkerkant uw andere favoriet.
Waakzaam Hert juni 2021:
Het nieuwe Puttense edelhert heeft een prominente plek op het Fontanusplein gekregen. Het kunstwerk is gemaakt door de Puttense kunstenaar Mayella Geskus. Het verhaal van “Waakzaam Hert”. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen. Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.
Representatie hal in gemeentehuis Putten
Hert 1978
Beeldhouwer Gerard Overeem uit Voorthuizen is de kunstenaar die in opdracht van de architect Th. G. Verlaan van het gemeentehuis Putten dit bronzenbeeld heeft gemaakt. Het hert is geplaatst in 1978, tegelijk met de oplevering van het gemeentehuis.
September 2017: Restauratie Het Bronzen Hert. Het Hert moest, na bijna 40 jaar, gerestaureerd worden vanwege roestvorming aan het frame. Hiermee kwam de stabiliteit van het beeld in gevaar. Het Hert is gerepareerd, maar kan vanwege de zeer dunne en kwetsbare bronslaag niet meer buiten op de sokkel geplaatst worden. Het Hert is nu op een houten ondergrond bevestigd en heeft een mooie plaats gekregen in de representatie hal van het gemeentehuis Putten.
Oorlogsmonument "Sarah" Putten 2017 >> > > >
Op vrijdag 27 januari 2017, Holocaust Memorial Day, is op het landgoed ” kasteel de Vanenburg ‘ in Putten, het oorlogsmonument “Sarah “onthuld. Puttense kunstenaar Gerrit van Emous heeft dit bijzonder beeld mogen maken in nauwe samenwerking met Michel Kooij, de initiatiefnemer voor dit monument. Het beeld is de herinnering aan de 125 Joden die in de oorlog op de Vanenburg in een werkkamp zaten en op 2 oktober 1942 zijn weggevoerd. Ze zijn doorgestuurd via Westerbork en uiteindelijk binnen enkele weken vermoord in Sobibor en Auschwitz.
>>
Kunstwerk Stenenkamerseweg 6 december 2014
Als afsluiting van het project Fietsstraat Stenenkamerseweg is een kunstwerk geplaatst wat een symbolisch weergave is van de Stenenkamerseweg in de tijd (Cortenstaal voor het verleden en RVS voor het heden en toekomst).
Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door de Puttense kunstenaar (en oud-buurtgenoot) Gerrit van Emous.
De Hertenbank is ontworpen door de Puttense kunstenaar Jan Mastenbroek.
>
12 Hertenbanken in centrum Putten 2014
24 april 2014 onthulling van Hertenbank in het centrum van Putten, door de wethouder Kunst en Cultuur Putten, de heer R. Koekkoek.
Het ontwerp Hertenbank (metaal, zilvergrijs metalic mat gepoedercoat) is van Jan Mastenbroek, beeldend kunstenaar uit Putten, in opdracht van de gemeente Putten.
>
Verbijstering 2013
Zaterdag 7 december 2013 hebben wethouder Roelof Koekkoek en Puttense kunstenaar Marjan Heijmans een kunstwerk in de wijk Bijsteren onthult. De gemeente Putten heeft Marjan Heijmans gevraagd om op een kunstzinnige manier invulling te geven aan de geschiedenis van de wijk Bijsteren. Zij heeft hiervoor het kunstwerk ‘Verbijstering’ gecreëerd. Het ontwerp is een plateau met daarop een miniatuurweergave van de plattegrond van Bijsteren. Door middel van teksten op het plateau worden de staatnamen verklaard, die verwijzen naar oude boerderijen en landgoederen.
Het kunstwerk ligt aan de Rimpelerweg.
Onthulling monument Immatera 2013
Wethouder Roelof Koekkoek, heeft op 27 september 2013 samen met Puttense kunstenaar Gerrit van Emous en verloskundige Ariëtte van Kempen het monument ‘Immatera’ onthuld op de begraafplaats Schootmanshof, Hoflaan 3 in Putten.
Gerrit van Emous zegt over het in cortenstaal uitgevoerde monument: “Omdat het een geabstraheerde vorm is geworden, is het eigenlijk aan de toeschouwer om zijn of haar uitleg hier aan te geven. Het monument lijkt op een druppel, een traan. Ook is een mogelijk een lege baarmoeder te zien. Of twee vormen die een leegte omvatten: ouders, die ondanks het grote verlies elkaar vinden en troosten. Verder zou je kunnen zeggen dat het leven van boven wordt gegeven, maar soms ook weer naar boven toe wordt weggenomen. Dan speelt ook de speciale sokkel een rol. Hierin is een navelstreng te zien.”
Uitleg naam van het monument ‘Immatera’.
Imma, als afkorting van het niet veel voorkomende woord immaturen.
Tera, als anagram van ‘tear’, het Engelse woord voor traan.
Tera, als verbastering van het woord ‘Terra’, wat aarde betekent.
Verder is het woord ‘Mater’ letterlijk terug te vinden in het woord ‘Immatera’, hetgeen betekent “moeder”.
Dan tot slot is het een niet bestaand woord, hetgeen de terugvindbaarheid vergroot.
Verloskundigen
Behalve de gemeente Putten en de kunstenaar zijn ook de verloskundigen bij de realisatie van het project betrokken geweest.
Zij zagen al langer de behoefte van ouders voor een herdenkplaats voor immaturen.
Verloskundige Ariëtte van Kempen heeft bij de onthulling namens de verloskundigen een gedicht voorgelezen.
Gusanne van den Brink sloot de bijeenkomst af met het zingen van het lied ‘Pril begin’.
Blij verwachten wordt verdriet, nieuw leven dat het levenslicht niet ziet.
Het blijft voor veel ouders een gemis en daarom is het goed dat deze gedenkplaats er nu is.
Want: Onvoldragen zijn de dagen van dit leven, in de moederschoot geweven.
En: Onverwacht, voordat de reis op aarde begon, is dit kind terug gekeerd, naar de Bron van alle leven!
Ode aan het Hert 2010>
De geschiedenis van dit kunstwerk begon met een oproep van het college van burgemeester en wethouders aan alle Puttenaren.
Het college riep november 2008 op ideeën uit te werken voor een kunstuiting op de toen nog aan te leggen rotonde Voorthuizerstraat/Harderwijkerstraat/Verlengde Dorpsstraat/Postweg.
Het kunstwerk moest een relatie met de gemeente Putten of haar inwoners hebben. Uit alle inzendingen maakte de Puttense Adviescommissie Kunst een selectie, die werd voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Het college besloot 10 februari 2009 de inwoners van Putten te betrekken bij de keuze. Inwoners konden hun stem uitbrengen, de meeste stemmen gingen naar het kunstwerk “Ode aan het Hert” van Marjan Heijmans.
Het kunstwerk bestaat uit twee hertenhoofden die wijzen naar de Dorpsstraat en de Poststraat, het derde hertenhoofd wijst naar de Postweg. De achterzijdes wijzen naar de Voorthuizerstraat en de Harderwijkerstraat. Het beeld is 5 meter hoog. Het beeld is gedeeltelijk uit cortenstaal en gedeeltelijk uit gegalvaniseerde buis gemaakt. De diameter van de buis verschilt steeds van maat, variërend van 6 tot 10 cm. Op 23 juni 2010 is het kunstwerk feestelijk onthuld.
Een bank voor een bank 2005 >> > > >
Een kleurrijk bankje aan de Dorpsstraat. Het is bij de opening van de nieuwbouw in oktober 2005 door de Rabobank geplaatst en aangeboden aan de Puttense bevolking. Kunstenaar Linda Verkaaik kreeg de opdracht 'een bank voor een bank' te ontwerpen. Zij heeft zich laten inspireren door het schilderij Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci. Wie het schilderij kent, kan in het bankje enkele personen terug vinden. De bank is gemaakt van gegalvaniseerd staal, gedeeltelijk ingelegd met mozaïek. 'Discussiëren en onderhandelen' is de gedachte achter het onderwerp, een mooi gegeven voor 'een bank voor een bank'.
Beschermd leven 2003
Op begraafplaats Schootmanshof is op dinsdag 11 november 2003 het kunstwerk "Beschermd leven" van kunstenaar Hein Mader door mevrouw A.C. Berkhout-Klein onthuld.
Het is een stalen beeld, vloeiend van vorm met veel rondingen. Het is ruim vijf meter hoog en is gemaakt van gezandstraald cortenstaal, roestbruin van kleur. Het beeld heeft een eivorm. De levenslijn in het beeld van Hein Mader eindigt midden in het beeld.
Toren 2003
In de woonwijk "Husselerveld" is op 14 januari 2003 het kunstwerk "Toren" van kunstenaar Rob Schreefel door twee kinderen uit Husselerveld onthuld.
Uitgangspunt bij het ontwerp was een beeld te maken met een speelse uitstraling en een verwijzing naar een middeleeuwse stadsmuur. Husselerveld is een heel gemêleerde wijk. Mensen uit alle windstreken van ons land, maar ook uit Putten, hebben hier een woonplek gevonden.
Het kunstwerk bestaat uit onderdelen die ook uit alle windstreken komen. De granieten kei van 3 ton heeft de kunstenaar uit een weiland in Normandië gesleept. Het kantelenblok komt oorspronkelijk uit Beieren en was gebruikt als onderdeel van een bruggenhoofd in het Noordzeekanaal. Nadat een Russisch vrachtschip tegen het bruggenhoofd voer, moest het hele bruggenhoofd vervangen worden. De granieten punt komt uit Ploumanagh in Bretagne. Het blok met kantelen spreekt voor zich, de gespleten kei als basis geeft het geheel iets ouds en oers. Het is ook gespleten op de manier waarop in de middeleeuwen (en prehistorie) stenen gespleten werden: kleine spleetjes in de steen hakken en ijzeren wiggen erin drijven. De kegelvormige punt is een soort dank en is gepolijst om een tegenstelling te krijgen met een ruw gehakte kantelenblok. Het beeld lijkt een beetje op een groot schaakstuk: de toren.
Honingbij 2002
Op 10 oktober 2002 werd ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de kruidentuin aan de Brinkstraat een stalen honingbij van de Puttense kunstenaar G. van Emous onthuld.
De Woningstichting nam begin jaren negentig het initiatief om op een weinig gebruikt trapveldje een kruidentuin aan te leggen.
Momenteel bestaat de mogelijkheid een educatieve rondleiding door de kruidentuin te volgen. Het kunstwerk staat in de bijen- en vlinderhoek, maar er zijn ook verfplanten, cosmeticaplanten, keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden te aanschouwen.
Fiets 2002
RGV (voorheen Recreatiegemeenschap Veluwe) heeft in mei 2002 als startpunt voor de verbeteringsplannen van de stranden Nulde en Horst twee kunstwerken aangeboden.
Een herenfiets voor Putten en een damesfiets voor Ermelo.
Er is gekozen voor het symbool van de fiets, omdat het nabijgelegen fietspad het recreatiegebied tussen Nulde en Horst doorsnijdt en er ook diverse fietsroutes via dit pad lopen.
Nacimiento 2001
Op de rotonde Engweg/Voorthuizerstraat is medio november 2001 het kunstwerk “Nacimiento” geplaatst.
Het kunstwerk is gemaakt door Anneke Schollaardt en bestaat uit een stalen boogconstructie.
Het beeld “Nacimiento” (Spaans voor ontstaan) is een poëtische vertaling van de niet zichtbare energieën bij een proces in wording.
Zij geven de krachten weer die nodig zijn om te groeien en te ontwikkelen.
De binnenvorm probeert zich letterlijk los te maken van de beschermende buitenlaag.
Groei en ontwikkeling vanuit de kern.
Op de rotonde is dit proces vanuit verschillende richtingen steeds weer op een andere wijze zichtbaar.
Het beeld is het centrale punt van de rotonde: het punt waarom alles circuleert.
Zowel de Stichting Kunst in Putten als de kunstcommissie in Harderwijk hebben positief geadviseerd over de plaatsing van het kunstwerk.
Op 10 januari 2002 heeft gedeputeerde H. Esmeijer het kunstwerk officieel onthuld.
>
Kringloop 2000
Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan heeft Kringloopwinkel Overnodig Putten de gemeente een kunstwerk geschonken.
Het beeld is op 14 november 2000 onthuld.
Het kunstwerk staat bij de hoek Brinkstraat/Dorpsstraat.
De kunstenares is Irma Horstman uit Kampen.
Het kunstwerk is ongeveer 190 cm (incl. sokkel) hoog, 80 cm breed en 15 cm diep en is uitgevoerd in brons.
De symboliek van het beeldwerk is aan de ene kant een spiraal voor de kringloop in de natuur, en een rad of een wiel, het rad van de tijd, een radertje van een klok.
Aan de andere kant van het beeld de pijlen die we bij de kringloopwinkel zelf tegenkomen en die de kringloop van de materialen en grondstoffen symboliseren.
Bovenin een vorm waarin je een zon of een bloem kunt zien, een bloem als teken van nieuw leven, door kringloop behoud van de natuur, de natuur die doorgaat met groeien, zaaien, sterven, groeien, etc.
Je zou in de dragende rechthoek een raam kunnen zien, uitzicht op de toekomst.
Al met al een stapeling van symbolen die duiden op (het belang van) kringloop.
De barmhartige Samaritaan 1997
In februari 1997 besloot het college van burgemeester en wethouders tot aanschaf van een bronzen kunstwerk.
De keuze viel op "De barmhartige Samaritaan" van Frank Letterie uit Vorden.
Het beeld is 30 juni 1997 geplaatst op het pleintje bij de dorpspomp aan de Kerkstraat/Dorpsstraat.
Meisje dat dwarsfluit speelt 1994
Bij de opening van het nieuwe pand van de SNS-bank in Putten, heeft deze plaatselijke bank een bronzenbeeldje aangeboden aan de gemeente, voorstellende een meisje dat op een dwarsfluit speelt.
Het beeldje is begin 1994 geplaatst op het pleintje op de splitsing Dorpsstraat/Achterstraat in Putten.
De kunstenaar die het kunstwerk heeft vervaardigd is de heer Siem Wardenaar uit Wieringerwaard.
Dit kunstwerk is helaas in 1996 ontvreemd.
Het college van burgemeester en wethouders heeft toen besloten om de kunstenaar eenzelfde beeld te laten maken.
Dit tweede beeld, dat iets groter is dan het eerste exemplaar, is op 3 maart 1997 op dezelfde locatie geplaatst.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over ‘Kunst in Putten” in zijn algemeenheid ga mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
>>
>>